marți, 1 noiembrie 2011

Oamenii de succes sunt oameni de actiune

be succes Oamenii de succes tind spre atingerea telurilor 

Oamenii de succes tind spre atingerea telurilor

 

Majoritatea oamenilor ar dori sa aiba succes in activitatile lor, dar nu stiu ce trebuie sa faca pentru aceasta si de aceea prefera sa nu faca nimic. Frica de a face greseli sau posibilitatea de a esua in ceea ce si-au propus sunt principalele motive prin care ei incearca sa justifice inactiunile lor. Aceste persoane sufera esecuri chiar fara sa faca nimic, chiar si cand destinul le-ar fi dat mai multe  posibilitati.
Succesul nu este un fenomen care vine pe neasteptate. Pentru a reusi trebuie sa muncim foarte mult si sa avem anumite calitati indispensabile reusitei, ca: fermitate, risc, bunavointa, incredere in propriile forte, finalitate si un pic de noroc.
Fiecare om poate avea succes si pentru a ajunge la el ar trebui sa nu ezite si sa astepte ani de-a randul cea mai favorabila oportunitate. Va trebui sa actioneze cat mai curand incercand sa gaseasca calea cea mai potrivita pentru a ajunge la punctul final.
Nimeni nu poate sa prescrie ingredientele care ar duce spre reusita. Insa cert este ca fiecare om atribuie succesului un sens aparte, cel de care are nevoie el. Pentru unii principalul scop în viata este de a ajunge la punctul de varf al piramidei ierarhice la unitatea la care acţioneaza, pentru altii – situatia ideala li se prezinta ca un trai fara griji si nelinisti. In mod corespunzator deducem ca, succesul depinde de dimensiunile intereselor si realizarea scopurilor propuse in viata. De aceea ar trebui sa ne concentram asupra precizarii scopului pe care il urmarim.
Pentru a atinge succesul ar trebui sa ne amintim din experienta noastra, de cele mai placute momente ale vietii sau de momentele in care am primit cele mai mari satisfactii sufletesti. Vom descoperi cu stupoare ca am fost fericiti nu atunci cand ne relaxam, ci in momentele de maxima intensitate a fortelor noastre. Eram multumiti cand depuneam eforturi si primeam o nota mare la scoala sau cautam sa ne angajam la un lucru prestigios si reuseam.
Succesul este o actiune care la etapa finala presupune o rasplata. In exemplele date: o nota mare, un serviciu prestigios sau chiar admiratia celor din jur. Cand insa in urma eforturilor depuse nu suntem rasplatiti, atunci simtim o dezamagire adanca ce se poate transforma foarte usor in insucces pentru unii oameni foarte emotivi.
Mintea omului este programata sa-si propuna niste scopuri si sa incerce sa le atinga. Mai mult decat atat,  omul este adanc deceptionat atunci cand isi pierde scopul in viata. Aceasta trasatura a omului a fost denumită de I.P. Pavlov ca “reflexul scopului”. Reflexul scopului este instinctul care impinge orice vietate spre cautarea a ceva nou – informatie noua, cunostinte noi, vise noi.
Dupa definitia lui Pavlov – reflexul scopului este forma de baza a energiei vitale din organismele noastre. Toata existenta noastra, toate imbunatatirile ei, toata cultura ei- sunt aduse numai de oameni care tind spre atingerea telurilor puse de ei (constient sau inconstient) in viata.
Din aceasta cauza e foarte important de a ne lamuri, care sunt scopurile noastre pe termen scurt si lung. Desigur natura a inzestrat fiecare om cu diferite capacitati in diferita proportie, dar ea ne protejeaza in majoritatea cazurilor de punerea scopurilor nerealistice.
Odata ce ne-am stabilit scopul principal, adica cel strategic, incepem sa impartim acel scop major in scopuri tactice mai marunte, sa le analizam si abia apoi putem sa intocmim planul de actiune. Planul da activitate poate fi pe termen lung pentru scopurile mai dificil indeplinite. El include un lung sir de nivele, pe care va trebui sa le parcurgem inainte de a ne apropia de scopul final. De obicei imprejurarile deseori fac ca planul pe termen lung sa se modifice sau chiar sa devieze de la tinta finala. Astfel e mai util sa ne pregatim planuri mai putin voluminoase pe termen scurt si mediu. Ele sunt indeplinite cu eforturi mai putine si fac parte din etapizarea planului global.
Psihologii au descoperit  ca omul are capacitatea de a inventa sute şi mii de scuze in scopul de a nu face nimic. Din aceasta cauza ar fi recomandabil de a analiza sincer posibilitatile si imposibilitatile de a face ceva in momentul in care vrem sa renuntam la lucrul dat. Caci nu acest tip de oameni ating succesul. Oamenii de succes sunt oameni de actiune, cu teluri, cu planuri si cu vise.

Tu ce fel de om esti??? 
Oricum ai fi, eu iti urez succes!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu