luni, 31 octombrie 2011

Calciul si Magneziul

CALCIUL SI MAGNEZIUL – o necesitate?


musc_cramp Prezentul articol se adreseaza persoanelor care au o viata activa, celor care practica in mod sistematic si riguros  exercitiile fizice. Pe parcursul activitatii fizice, deseori ne confruntam cu situatii in care musculatura noastra, impreuna cu oasele nu ne asculta  asa cum ne-am dori. Ma refer aici, la des intalnitele crampe musculare care nu de putine ori ne pot da batai de cap si probleme in practicarea exercitiilor propuse.

Doresc in continuare sa explic cateva dintre cauzele care stau la baza acestor probleme si ca de obicei sa incerc sa ofer cateva solutii, astfel incat  sa trecem cu bine peste obstacolele care ne impiedica sa ne simtim bine atunci cand exersam.

Peste 500 de muschi – asa numitii muschi scheletici – se ataseaza de oasele noastre. Muschii se insera pe oase prin intermediul prelungirilor numite ligamente. In timpul miscarii, muschii corespunzatori se contracta, deplasand osul care apartine de acestia. Muschii si oasele formeaza impreuna cele mai mari sisteme organice ale organismului nostru: sistemul osos si muscular.

Totalitatea muschilor si formatiunilor contractile din diverse organe ale corpului uman constituie sistemul muscular. Muschii asigura locomotia, munca fizica, activitatile motoare ale organelor interne, adaptarea si mentinerea pozitiei corpului.
Muschii contin: apa (75%), substante minerale, substante organice specifice (miozina, actomiozina) si substante energetice (adenozintrifosfatul, fosfocreatina, glicogenul, acidul lactic).

In continuare vom vedea separat care sunt substantele care intretin functionarea sistemului muscular si implicit a celui osteo-articular. 

Calciul este substanta minerala cu cel mai important rol in rezistenta si sanatatea oaselor si a dintilor. Prezenta calciului in cantitati sub limita sau absenta acestuia, poate cauza carii dentare, rahitism, osteomalacie, osteoporoza si nu numai. Datorita faptului ca necesarul de calciu nu se poate asigura numai din alimente, se recomanda introducerea acestuia si prin suplimentele nutritive.


FOREVER CALCIUM – cod 206

produs cu continut ridicat de citrat de calciu, asigura 100% din cantitatea zilnica recomandata  de calciu, mai contine vitamina D si magneziu.



FOREVER NATURE-MIN – cod 037

supliment nutritiv obtinut din depozite minerale marine care reuneste majoritatea mineralelor ce se regasesc in organism, inclusiv Calciu, Fosfor, si Maneziu, toate in cantitatile necesare organismului.



FOREVER ABSORBENT C – cod 048

supliment nutritiv cu rol important in mentinerea integritatii tesutului conjunctiv, in acelasi timp un antioxidant puternic care fereste organismul de actiunea nociva a  radicalilor liberi.


Calciul favorizeaza absorbtia fierului, fortifica oasele, combate insomnia, mentine dentitia si sistemul nervos sanatoase. Carentele de calciu duc la copii la aparitia rahitismului, iar la adulti produc osteoporoza, osteomalacie si carii dentare. De asemenea, aceste carente scad si rezistenta la stres, favorizeaza aparitia alergiilor, inflamatiilor si a crampelor musculare.  Fiecare dintre noi am fost chinuiti, macar o data, de insuportabilii cârcei. Durere atroce, aproape insuportabila, ce nu se lasa dusa prea repede.

Magneziul are un rol foarte important in functionarea eficienta a sistemului nervos, a sistemului muscular si a echipamentului enzimatic. Este necesar si pentru asimilarea calciului. Raportul dintre cele doua minerale este deosebit de important si este ideal in proportia de 2:1.    

Magneziul este indispensabil suplimentelor alimentare destinate sportivilor, pentru ca participa la procesele de eliberare si consum a energiei. Asigura si buna functionare a aparatului cardiovascular, fiind un factor protector impotriva infarctului de miocard. incetineste procesul de imbatrânire si stabilizeaza nivelul sanguin al colesterolului.

Unele cercetari  sustin ca magneziul creste rezistenta organismului fata de infectii si imbunatateste randamentul intelectual. Magneziul favorizeaza procesele de digestie si mentine integritatea danturii. Magneziul, asociat cu calciul, combate stresul si starile depresive.
Dusmanii magneziului sunt substantele diuretice si alcoolul, deoarece cresc eliminarile urinare de magneziu. Sursele naturale de magneziu sunt semintele uleioase, zarzavaturile si apele minerale. Ingrasamintele chimice scad cantitatea de magneziu din sol iar ca urmare, scade si continutul de magneziu al alimentelor.
Magneziul este indispensabil metabolismului substantelor minerale (calciu, fosfor, sodiu, potasiu), precum si asimilarii vitaminei C.



Crampele musculare – o problema des intalnita.

Carceii, denumiti in termeni medicali crampe musculare, sunt contractii involuntare si dureroase ale muschilor. Pot aparea oricand si pot provoca un disconfort accentuat. O crampa musculara apare brusc, astfel, muschiul este puternic contractat si se relaxeaza cu mare dificultate. Durerea este brusca, un spasm puternic, iar senzatia de muschi incordat apare instantaneu. De asemenea, inflamarea tesutului muscular poate fi vizibila sau poate fi resimtita sub piele.

Crampele musculare se manifesta la nivelul muschilor de la picioare dupa exercitii fizice sau efort muscular intens fara incalzire, asociate cu deshidratarea. Utilizarea continua a unei grupe de muschi in timpul actiunii de a scrie poate provoca crampe la nivelul mainii si a degetelor (crampa scriitorului). Alte cauze pot include disfunctii sau probleme circulatorii sau ale nervilor.

Totodata, acest simptom este deseori provocat de lipsa de calciu, magneziu, potasiu si poate rezulta dintr-un dezechilibru electrolitic. O alta cauza ar putea fi lipsa de hesperidina (bioflavonoid denumit vitamina P - antioxidant care contribuie la functionarea normala a vaselor sangvine). Aceasta substanta este intalnita in mod natural in compozitia unor nutrienti in asociere cu vitamina C. Bioflavonoidele de tipul: flavonoidelor, citrinului, quercetinei, etc. sunt esentiale pentru tratarea crampelor membrelor inferioare care se declanseaza pe timpul noptii.

Alte cauze pot fi legate de oboseala musculara, deshidratare, sarcina; canicula, activitate fizica deficitara sau intensa, mentinerea pozitiei stând in picioare sau culcat pentru perioade indelungate de timp.

Solutia in cazul acestor neplaceri sunt cremele antialgice si antiinflamatoare oferite de compania Forever Living Products.


FOREVER HEAT LOTION -  cod 064

crema contine substante care induc incalzirea locala, ideala pentru calmarea durerilor si crampelor si intinderilor musculare.



FOREVER MSM GEL – cod 205

produs creat pentru a calma si alina durerile musculare sau articulare.
Pe langa MSM, pentru refacerea si intretinrea cartilagiilor articulare, mai sunt folosite condroitin si glucozamina.

Continutul acestor articole este cu drept informativ si cuprinde o sinteza a informatiilor oferite in diverse lucrari de specialitate sau date publicate de asociatiile de profil mondiale sau regionale. De asemenea va recomandam ca, inainte sa administrati o substanta prezentata sau sa incepeti un regim alimentar, sa consultati un medic specialist.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu